Podcastserie Hersenwetten
Prikkelende vragen, uitdagende stellingen en verassende antwoorden. Samen met Wilma Out hebben wij een bijzondere podcastserie over het brein gemaakt. Wilma is van huis uit een interviewster, ghostwriter voor meer dan 16 boektitels en heeft neuromarketing gestudeerd. Wilma is als geen ander in staat om het onderste boven te halen. Geen onderwerp wordt geschuwd. Laat je meeslepen in de wondere wereld van breinkennis.
In korte tijd heeft deze podcastserie een trouwe schare luisteraars opgebouwd. Zij stellen vragen over wat ze altijd al hebben willen weten of waar ze tegenaan lopen. Deze vragen komen uitgebreid aan de orde in de podcast. Mis niet je kans om ook jouw vragen te stellen.
1. Maatschappelijke normen zijn de oorzaak van een breinspagaat
Door de vele maatschappelijke regels die kinderen onbewust meekrijgen wordt onbedoeld de basis gelegd voor tal van gedragsproblemen. Om dit te voorkomen is het begrip over de werking van het brein belangrijk.
2. Fouten maken is essentieel voor het brein
Kinderen leren vaak impliciet dat zij geen fouten mogen maken. Toch is het maken van fouten essentieel om je te kunnen ontwikkelen.
3. De invloed van DNA op het karakter
‘Zo ben ik nu eenmaal’ wordt er vaak gezegd door mensen die moeite hebben met veranderen. Maar niks is minder waar. Het karakter is flexibel en maakbaar. Anders zou het onze overlevingskansen behoorlijk in de weg staan.
4. Streven naar succes is nooit succesvol
Vanuit de westerse cultuur leer je dat het belangrijk is om doelen te stellen, het maximale uit het leven te halen. Maar dit leidt tot onnodige stress, teleurstellingen of een burn-out. Er is een essentieel verschil tussen biologisch – en maatschappelijk succes. Wanneer je dit beter begrijpt wordt het veel gemakkelijker om je gelukkig te voelen en ben je weerbaar voor tegenslagen in het leven.
5. Pubers en angststoornissen
Hebben pubers het zo zwaar omdat de verwachtingen van ouders te hoog gespannen zijn of komt het door de invloed van sociale media? Hoe ontstaan toch al die angststoornissen en hoe kun je die voorkomen.
6. De vrije wil is een illusie
Je brein is gemakkelijk te manipuleren maar daar is ook wat tegen te doen. Sommige mensen gaan prat op hun geheugen. Niet alleen je vrije wil is beperkt maar ook je geheugen laat je vaker wel dan niet in de steek.
7. Meer zorgen leidt tot meer tegenslagen
Zorgen maken is een typisch menselijk trekje. Veel ouders maken zich zorgen als het over de kinderen gaat. Het vreemde is dat de zorgen vrijwel nooit uitkomen maar wel verantwoordelijk zijn voor tal van aandoeningen en ziektes.
8. Slachtofferrol en schuldgevoelens
Mensen leren onvoldoende hoe ze met ingrijpende gebeurtenissen om moeten gaan. Automatisch kiest het brein voor een slachtofferrol zonder zich te beseffen dat het hierdoor juist erger wordt. Praktische handvatten hoe je hier wel mee om kunt gaan.
9. De illusie van controle
Veel mensen hebben geleerd dat je met denken je gevoel en je beslissingen aanstuurt. Dat is technisch niet mogelijk. Je gevoel is de baas maar is niet altijd even betrouwbaar. Je gevoel creëert ten onrechte de illusie dat je goed hebt nagedacht over je beslissingen.
10. De kracht van de keuze
Mensen zijn maar zelden zichzelf en veel vaker een samensmelting van verschillende generaties. Geen wonder dat zoveel mensen zich ongelukkig voelen. Het meest opmerkelijke is wel mensen vast blijven houden aan deze regels ondanks dat het hen soms ongelukkig maakt. Om je gelukkig te voelen is het belangrijk om te kunnen kiezen.
11. De kunst van breinvriendelijke communicatie
12. Het geheim van lastig gedrag ontcijferd
13. De gevaren van onrealistische Facebook levens
De negatieve effecten van de onrealistische facebook levens zijn enorm en hebben grote gevolgen voor de jeugd. Wil je dat voorkomen? Dan is het belangrijk om je kind weerbaar te maken i.p.v. hen een onbezonnen jeugd te geven.
14. Pubers en school: een onmogelijke combinatie
Het schoolsysteem sluit onvoldoende aan op de biologie functie van de pubertijd. Het schoolsysteem heeft als belangrijke taak om te zorgen dat pubers zich kunnen ontplooien. Dat doe je niet door idiote eisen te stellen en enorm streng te zijn. Hoe strenger de eisen des te meer pubers uit de band zullen springen. Door de wet van relevantie toe te passen wordt het een stuk gemakkelijker.
15. Grenzen stellen verhoogd de kans om gepest te worden
Grenzen stellen is een hedendaags thema wat ingezet wordt om ‘grens overschrijdend’ gedrag te beteugelen. Maar het stellen van grenzen maakt het risico op ongewenst gedrag en gepest worden alleen maar groter.
16. Effectief beïnvloeden van ongewenst gedrag.
Hoe kun je ongewenst gedrag het beste beïnvloeden? Is dat straffen, iemand cancelen of zijn hier andere methodes voor die veel beter werken? De ervaring leert dat straffen vaak niet werkt of onvoldoende beklijft. De eerste stap is om te begrijpen waarom straffen niet goed werkt voor het brein.
17. Zelfbeeld versus Eigenbeeld: De Sleutel tot Weerbaarheid
Het zelfbeeld ontstaat door de mate waarin iemand voldoet aan de eisen van anderen en hier kritiek op krijgt. Zelfbeeld is dus eigenlijk geen zelfbeeld maar een anderbeeld. Het wordt immers door iemand anders gevormd. Het eigenbeeld wordt door het volwassen brein gevormd. Een eigenbeeld is het beste verdedigingsmechanisme tegen keuze stress en burn-out.
18. Is de genderproblematiek echt of gecreëerd?
Vanuit de hoek van hulpverleners die zich gespecialiseerd hebben op het onderwerp van gender identiteit klinkt steeds luider de noodklok. Maken zij zich terecht zorgen? Steeds meer kinderen worden op een jonge leeftijd al met dit onderwerp geconfronteerd. Hoe verstandig is dat? Hoe ver gaat het kinderbrein om mij de groep te willen horen en hoeveel kinderen worden onnodig in vertwijfeling gebracht?
19. Wordt jouw kind een voetbalhooligan?
Wanneer een voetbal wedstrijd verstoord is door hooligans is de reactie voorspelbaar. Men spreekt er schande van en kondigt nog strengere maateregelen af. De ervaring laat zien dat deze reactie onvoldoende werkt. Het is belangrijker om te begrijpen hoe dergelijk gedrag ontstaat. Door te begrijpen dat het overtreden van een aantal belangrijke hersenwetten leidt tot sabotage gedrag kun je voorkomen dat jouw kind later ook een hooligan wordt.
20. Ouders in balans = happy kids!
Ouders hebben een enorme onbewuste invloed op hun kinderen. Wanneer ouders in disbalans zijn heeft dit verstrekkende gevolgen. Ontdek hoe kleine veranderingen een grote positieve impact kunnen hebben.
21. Opvoeden: de kracht van taal en geluk
Je taalgebruik heeft een enorme invloed op het brein van je kind. Negatieve woorden kunnen schade aanrichten, terwijl positieve en neutrale woorden juist een gunstig effect hebben. Ontdek hoe je met bewuste woordkeuze je kinderen positief kunt beïnvloeden en hun ontwikkeling stimuleert!
22. Herma’s avontuur als privédetective
Luister naar het inspirerende verhaal van Herma en ontdek hoe zij een tegenslag in haar leven aangreep om haar droom als privé detective te verwezenlijken.