Het brein

Waarom breinkennis essentieel is

Ons brein is het meest complexe orgaan in het universum. Het omvat miljarden neuronen die met elkaar verbonden zijn door een netwerk van synapsen. Dit verbazingwekkende orgaan is verantwoordelijk voor al onze gedachten, emoties, herinneringen en vaardigheden. Door de werking van het brein te begrijpen, krijgen we inzicht in hoe we leren, hoe we beslissingen nemen en hoe we onze emoties reguleren. Het stelt ons in staat om bewust onze gewoontes en gedragingen te onderzoeken en het opent de deur naar groei en persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast biedt breinkennis ons een dieper begrip van anderen. Door inzicht te hebben in hoe het brein van anderen functioneert, kunnen we effectiever samenwerken, conflicten verminderen en onze relaties versterken. Het maakt ons bewust van de onzichtbare drijfveren achter het gedrag van mensen en helpt ons een brug te slaan tussen verschillende perspectieven. Daarom is het ontzettend belangrijk om zogenaamde hersenwetten te begrijpen. Je bent dan in staat om gevoel, denken en gedrag te begrijpen én aan te sturen.

Wist je dat?

Niet je intelligentie maar je gevoel de baas is?
(ondanks dat jij denkt dat dat andersom is!)

Mensen zien zichzelf als intelligente wezens. In ieder geval intelligenter dan alle andere diersoorten. Maar wist je dat mensen maximaal 5% van al hun primaire beslissingen intelligent neemt? 95% van de beslissingen wordt genomen op basis van gevoel. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen en heeft ook niks met intelligentie te maken.

Je gevoel, wat in je onderbewustzijn zit, gebruikt daarvoor een soort archiefsysteem. Dit archiefsysteem is voor ongeveer 80% gevuld met informatie uit de periode van 0 tot 8 jaar. Je brein was toen nog lang niet volgroeid en niet in staat om de informatie kritisch te onderzoeken. Anders gezegd; veel van de informatie op basis van waar jij in je volwassen leven beslissingen neemt, is onbetrouwbaar. Gelukkig kun je deze informatie wel upgraden, maar dan moet je wel weten hoe je dat doet. Vanuit de neurowetenschap heeft Braincollege daar verschillende technieken voor ontwikkeld. Deze technieken leer je tijdens ons coachingstraject of onze opleiding.

Over hersenwetten

Wat zijn hersenwetten eigenlijk? Hersenwetten zijn wetmatigheden die voor elk mens gelden. Ze maken ons mens en sturen vanuit het DNA gedrag aan. Denk maar aan de vecht-, vlucht- of bevriesreactie bij angst. Dat is een instinctieve reactie wanneer er gevaar dreigt. Het is een ingebouwd overlevingsmechanisme dat automatisch optreedt zonder dat je erbij nadenkt. Op dit moment zijn er zo’n 200 hersenwetten bekend. Door slechts een aantal van deze hersenwetten te begrijpen ben je in staat om gevoel, denken en gedrag te begrijpen én aan te sturen.

Waarom zijn hersenwetten belangrijk?

Het brein komt bij het overtreden van een hersenwet in een ‘spagaat’ terecht. Deze spagaat ontstaat omdat je brein niet kan voldoen aan de biologische eisen van het brein (de hersenwet) en tegelijkertijd voldoen aan de eis die van buitenaf gesteld wordt. Voorbeeld:

Vanuit de biologie gezien moeten we fouten maken om te leren (hersenwet), terwijl we op school leren dat we geen fouten mogen maken. Dan heb je een breinspagaat te pakken.

Een ander voorbeeld: de mens is een groepsdier. Vanuit de biologie gezien zijn we namelijk veilig bij de groep (hersenwet). Maar door te kiezen voor een groep, gaan we vaak voorbij aan onszelf omdat we de eisen van de groep volgen om erbij te horen. Je geeft dan een stukje van je identiteit op met als gevolg een breinspagaat. De kunst is om een groep te kiezen die bij je past.

De breinspagaat en sabotagestand

Het gevolg van een breinspagaat is dat het brein in de sabotagestand gaat. Sabotagegedrag is schadelijk voor je gezondheid en je relatie met jezelf en met anderen. Het saboteert je welzijn in het hier en nu en in de toekomst en kan zelfs tot burn-out of depressie leiden.

De sabotagestand zit in het onderbewustzijn en is niet intelligent. Dat betekent dat het brein de consequenties van sabotagegedrag niet kan overzien. Breinen in de sabotagestand doen de meest afschuwelijke en domme dingen. Recalcitrant gedrag, niet naar school willen gaan, rotzooi maken, blowen, drinken en zelfs zelfmutilatie kan daar een uiting van zijn. Kinderen met een brein in de sabotagestand kunnen daar op dat moment ook niet, met succes, op aangesproken worden. Het breindeel wat verantwoordelijk is voor deze sabotagestand verstaat en begrijpt namelijk geen woorden, feiten, straf of bedreigingen. Sterker nog, het nog een keer uitleggen dat iemand zich onverstandig gedraagt of straffen verergert de sabotagestand alleen maar. Een andere aanpak is nodig. 

Bestel hier jouw eigen exemplaar

Hersenwetten als bouwstenen bij opvoeden

Belangrijke hersenwetten

In het boek Hersenwetten als bouwstenen bij opvoeden worden o.a. de volgende hersenwetten besproken:

  • De wet van biologisch succes (gelukkig voelen)
  • De wet van 50-20-30
  • De wet van zelfbeschikking
  • De wet van biologische eisen gaan voor maatschappelijke eisen
  • De wet van bij de groep willen horen
  • De wet van veiligheid
  • De wet van oprechtheid
  • De wet van wederkerigheid
  • De wet van evenredigheid
  • De wet van gehoord en serieus genomen worden
  • De wet van relevantie
  • De wet van de specifieke gemeenschappelijke overeenkomst
  • De wet van zingeving, passie en moeite doen
  • De wet van het eerst geleerde is ‘waar’
  • De wet van geloven zonder bewijs

Wat deze hersenwetten precies betekenen en hoe je ze kunt gebruiken, lees je in het boek. Ook tijdens de opleidingen staan hersenwetten centraal en leer je hoe je ze effectief kunt toepassen.

Tanja Rotier

“Eyeopener. Een aanrader voor iedereen! Goeie handvaten bij de opvoeding van de kinderen. Het zou bijna verplicht moeten worden voor alle ouders dit boek te lezen, het voorkomt zeker veel problemen en mogelijk vastlopen bij kinderen zowel op school als thuis. Wel of geen kinderen, dit boek brengt je hele verhelderende inzichten. Heldere regels over de werking van het brein en handvaten hoe je die regels goed in kan zetten in het dagelijks leven. Het helpt je om jezelf en je gedrag beter te begrijpen en aan te passen en het helpt je zeker ook om gedrag van anderen te begrijpen.”

Voor wie is Braincollege?

Individuen

Ouders & gezinnen

Koppels

Bedrijven

Scholen & onderwijs

Hulpverleners & coaches