Podcastserie over hersenwetten

Podcastserie Opvoedhersenwetten

Prikkelende vragen, uitdagende stellingen en verassende antwoorden. Samen met Wilma Out hebben wij een bijzondere podcast serie over het brein gemaakt. Wilma is van huis uit een interviewster, ghostwriter voor meer dan 16 boektitels en heeft neuromarketing gestudeerd. Wilma is al geen ander in staat om het onderste boven te halen. Geen onderwerp wordt geschuwd. Laat je meeslepen in de wondere wereld van breinkennis. 

In korte tijd heeft deze podcast serie een trouwe schare luisteraars opgebouwd. Zij stellen vragen over wat ze altijd al hebben willen weten of waar ze tegenaan lopen. Deze vragen komen uitgebreid aan de orde in de podcast. Mis niet je kans om ook jouw vragen te stellen.

Aflevering 1: Maatschappelijke normen zijn de oorzaak van een breinspagaat.

De eerste kennismaking met breindeskundige Marcel Bos. Zijn boek Hersenwetten als bouwstenen bij opvoeden vormt de basis voor deze podcast serie. Iedereen die met kinderen te maken heeft wil dat zo goed mogelijk doen. Je wilt dat kinderen gelukkig zijn. Maar je leert op school niet hoe je ze het beste kunt opvoeden. In deel 1 van de podcast wordt het verschil uitgelegd tussen maatschappelijke normen en regels waar kinderen aan moeten voldoen en de biologische eisen die het brein stelt. Maar al te vaak zit daar een te groot gat tussen wat leidt tot ongehoorzame en ongelukkige kinderen.
https://www.buzzsprout.com/2069180

Aflevering 2: Fouten maken is essentieel voor het brein.

In de tweede aflevering gaat breindeskundige Marcel Bos dieper in op een aantal vragen die bij veel luisteraars spelen. Hoe erg is het om als opvoeder fouten te maken of bestaat er zoiets als de perfectie van imperfectie? Marcel legt uit waarom het maken van fouten belangrijk is voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Niet elke opvoeder en volwassenen gedraagt zich even volwassen. Sommige volwassenen zijn vaak kinderachtiger dan kinderen zelf. Leef je als ouder altijd op een roze wolk of is het ook volkomen normaal dat je je kind soms achter het behang wilt plakken? Marcel legt een aantal belangrijke hersenwetten uit en Wilma legt een praktijk voorbeeld voor. Wil je meer weten? Klik op de volgende link.

Aflevering 3: De invloed van DNA op het karakter.

Deel 3 van de serie opvoedhersenwetten begint met de vraag of kinderen net kleine mensen zijn. Breindeskundige Marcel legt uit dat het kinderbrein nog volop in ontwikkeling is. Het kinderbrein is pas volgroeit zo rond het 28ste levens jaar. In dit deel wordt dieper ingegaan op DNA en hoe dat een rol speelt bij de vorming van het karakter. Verschillende belangrijke vragen komen aan de orde, zoals: Zit karakter alleen in het DNA of speelt opvoeding hierbij een rol? Zit je karakter in je gevoelssysteem of juist in je intelligentie en welke van deze twee is eigenlijk de baas? Een belangrijk item van deze uitzending is wat het startpunt is van menselijk gedrag en welke rol waarheid daarbij speelt. Bestaat waarheid eigenlijk wel of is het een illusie verzonnen door het brein om zekerheid te creëren?  Wil je meer weten? Klik op de volgende link.

Aflevering 4: Het verschil tussen intuïtie, instinct en gevoel.

Deel 4 van de podcast met breinkennis deskundige Marcel Bos gaat over het verschil tussen instinct, intuïtie en gevoel. Hoe komt het dat vrouwen een beter ontwikkeld intuïtie hebben dan mannen of is dat een fabeltje? Bestaat er zoiets als een zesde zintuig? Vanuit de westerse cultuur leer je dat het belangrijk is om doelen te stellen, het maximale uit het leven te halen en ervoor te gaan. Maar leidt dat niet tot onnodige stress, teleurstellingen of een burn-out? In deze podcast legt Marcel uit wat de biologische definitie van succes is . Wanneer je beter begrijpt wat je startpunt is wordt het veel gemakkelijker om je gelukkig te voelen en ben je weerbaar voor tegenslagen in het leven. Weerbaarheid en zelfbeeld zijn aan elkaar gekoppeld. Marcel geeft een unieke kijk op wat je zelfbeeld werkelijk is. Wil je meer weten? klik dan op de volgende link:
https://www.buzzsprout.com/2069180

Aflevering 5: De functie van karakter. Pubers en angststoornissen.

Deel 5 van de podcast met breinkennis deskundige Marcel Bos gaat over twee belangrijke onderwerpen: angststoornissen bij pubers en  karakter. Veel mensen vragen zich af wat karakter precies is. Ben je nu eenmaal zoals je bent of is je karakter wel degelijk in staat om zich aan te passen? Marcel legt uit waarom je karakter een essentiële onderdeel is van je overlevingsinstinct. Veel pubers hebben last van angststoornissen. Marcel legt in deze podcast uit wat de mogelijke oorzaak hiervan is en hoe je hier op een andere wijze mee kunt omgaan. Hebben pubers het zo zwaar omdat de verwachtingen van ouders te hoog gespannen zijn of zijn er andere oorzaken aan te wijzen? Hoe zit het eigenlijk met tradities, zijn die goed of juist slecht voor het brein? Waarom willen mensen toch zo graag vasthouden aan oude gewoontes of is dat nu eenmaal hoe het brein werkt? Wil je meer weten?  klik dan op de volgende link:
https://www.buzzsprout.com/2069180

Aflevering 6: Je hebt geen vrije wil.

Deel 6 van de podcast met breinkennis deskundige Marcel Bos gaat over de vraag of je wel een vrije wil hebt. Dat is belangrijk om te weten, want anders denk je dat je ergens goed over nagedacht hebt terwijl het tegendeel waar is. In de podcast leer je dat je brein gemakkelijk te manipuleren is maar ook hoe je dat kunt voorkomen. Sommige mensen gaan prat op hun geheugen. Niet alleen je vrije wil is beperkt maar ook je geheugen laat je vaker wel dan niet in de steek. Het is dus belangrijk om te leren hoe je omgaat met je vrije wil, gebeurtenissen en je herinneringen . Je loopt namelijk een groot risico om in disbalans te raken wanneer je niet geleerd hebt hoe je hiermee omgaat. Wil je meer weten? 
https://www.buzzsprout.com/2069180

Aflevering 7: Meer zorgen leidt tot meer tegenslagen.

Deel 7 van de podcast serie met breindeskundige Marcel Bos Gaat over Hersenwetten. Hersenwetten bepalen het gedrag van kinderen en hun ouders. Door hersenwetten in te zetten wordt iedereen thuis gelukkiger; minder ruzies en minder conflicten. Zorgen maken is een typisch menselijk trekje. Veel ouders maken zich zorgen als het over de kinderen gaat. Het vreemde is dat de zorgen vrijwel nooit uitkomen maar wel verantwoordelijk zijn voor tal van aandoeningen en ziektes. Dus wat is het nut van je zorgen maken? Marcel legt in de podcast uit dat je ervoor kunt zorgen dat tegenslagen niet zo hard binnenkomen. Met name is dit een van de belangrijkste levenslessen die jij je kinderen kunt meegeven. Maar hoe doe je dat dan? Moet je als ouder de lat voor je kinderen juist extra hoog leggen of is het belangrijk om je verwachtingen te temperen? Marcel legt uit waarom het heel logisch is dat kinderen naar boven vluchten als je over school of over huiswerk begint. Gelukkig geeft hij ook tips hoe je het anders kunt doen. https://www.buzzsprout.com/2069180

Alevering 8: Balans vinden, slachtofferrol of verantwoordelijkheid nemen

Het achtste deel van de podcast serie met breindeskundige Marcel Bos gaat over een aantal zeer interessante onderwerpen. Om in balans te komen is het belangrijk om te weten wie je bent als mens. Een deel van wie je bent wordt bepaald door de opvoeding die je hebt gehad en de rol die je ouders bij dit proces hebben gespeeld. Het is een erg interessante oefening om je eigen ouders te interviewen over hoe hun jeugd is geweest en hoe jouw opa en oma waren. Dat helpt je om inzicht te krijgen hoe familiewaarheden onbewust worden doorgegeven zonder dat je je ooit hebt afgevraagd of ze wel voor je werken. Wanneer deze regels teveel tegen je werken is dat gelukkig aan te passen. Marcel legt uit hoe gedrag is opgebouwd en hoe je het kunt aanpassen. Een belangrijke rol daarbij is het concept van schuld. Schuld houdt je gedragsverandering tegen. Je zult ook, om je gedrag aan te kunnen passen, je intrinsieke motivatie moeten activeren. Marcel legt uit hoe je dat het beste kunt doen. https://www.buzzsprout.com/2069180

Aflevering 9: De illusie van controle

Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in deel 9 een wijd verspreid fenomeen. Veel mensen hebben geleerd dat je met denken je gevoel en je
beslissingen aanstuurt. Dat is technisch niet mogelijk. Real-time breinscans hebben ons het inzicht gegeven dat het proces start bij het aanmaken van hormonen. Dit gebeurt op basis van een referentiekader. Deze hormonen geven een bepaald gevoel. Dit proces vindt plaats in het onderbewustzijn en is niet altijd even betrouwbaar. Je intelligentie probeert het gevoel, de hormonen, te interpreteren. Er bestaat een groot risico dat je intelligentie dit niet correct doet. De interpretatie van de hormonen is een onderdeel van je denken. De uitkomst van je denken bepaalt je gedrag. Wil je gedrag van mensen of van jezelf aanpassen dan zul je ervoor moeten zorgen dat er andere hormonen worden aangemaakt? Hoe je dat doet? Luister snel naar de volgende podcast. https://www.buzzsprout.com/2069180

Aflevering 10: De kracht van de keuze

Deel 10 van Marcel's podcastserie gaat over de bagage die mensen met zich mee slepen en weer overdragen op de volgende generatie. In essentie zijn mensen plagiaatmonsters. Regels, normen en waarden worden van generatie op generatie automatisch overgedragen. Mensen zijn dus maar zelden zichzelf en veel vaker een samensmelting van verschillende generaties. Geen wonder dat zoveel mensen zich ongelukkig voelen. Het meest opmerkelijke is wel mensen vast blijven houden aan deze regels ondanks dat het hen soms ongelukkig maakt. Sterker nog, ondanks dat het hen ongelukkig maakt geven ze het ook nog eens door aan de volgende generatie. Waarom leren we niet om deze regels te herkennen en hoe we kunnen toetsen of we er wel of niet gelukkig van worden? Waarom leren we niet om regels zo te kunnen aanpassen dat we er wel gelukkig van worden. Wil je precies weten hoe het zit? Luister dan naar deze podcast. https://www.buzzsprout.com/2069180

Opvoedhersenwetten deel 11: Meesterlijk luisteren: de kunst van communicatie en de kracht van vragen stellen

Louis van Gaal geeft in een les aan leerlinge van de lagere school aan waarom hij zo goed is. Hij stelt zichzelf namelijk altijd de vraag of hij het goed heeft gedaan en wat hij beter had kunnen doen. Hij is van mening dat je je mening luid en duidelijk moet uiten en in jezelf moet geloven. Maar het brein denkt daar heel anders over. Wanneer je te stellig bent kan dat leiden tot een gebrek aan ruimte voor anderen om hun mening te uiten. Het kan juist mensen afschrikken die dan niet meer hun mening durven geven. Mensen zeggen misschien wel JA maar ze doen Nee. Een breinvriendelijke manier van communiceren is dus belangrijk. Breinvriendelijk communicatie vereist het stellen van de juiste vragen en anderen serieus nemen. Het is nog niet zo eenvoudig om de juiste vragen te stellen.

De juiste vragen stellen is moeilijk maar goed luisteren is ook een probleem voor het brein. Het brein is eigenlijk helemaal niet toegerust om goed en objectief te kunnen luisteren. Ons brein heeft de neiging om informatie te vervormen en in het eigen gelijk te gaan staan. Wil je goed en effectief communiceren en luisteren? Dan is het belangrijk om de hersenwet van oprechtheid te volgen, mensen serieus te nemen en een andere mening als toegevoegde waarde te zien. Een discussie of een gesprek met tegenargumenten zorgen namelijk voor meer geloofwaardigheid. Mensen die veel aan zichzelf twijfelen vinden een andere mening vaak lastig en voelen zich snel aangevallen. Wil jij weten hoe je minder snel aangevallen kunt voelen of minder snel boos wordt? Luister snel naar de podcast Luister dan naar deze podcast. https://www.buzzsprout.com/2069180

Opvoedhersenwetten deel 13: De gevaren van onrealistische Facebook levens

Deel 13 van de podcast serie met breindeskundige Marcel Bos gaat o.a. over de negatieve effecten van de onrealistische facebook levens en de negatieve gevolgen daarvan op de jeugd. Wil je dat voorkomen? Dan is het belangrijk om je kind weerbaar te maken i.p.v. hen een onbezonnen jeugd te geven. Kinderen zij uniek. Ze komen voort uit 50% mama en 50% papa. Door de samensmelting van het eitje en het zaadcelletje ontstaat een uniek kindje. Dat betekent dat de opvoedregels die ouders gebruiken het best afgestemd kunnen zijn op de uniekheid van hun kindje. Maar wat gebeurd er in de praktijk? Ouders gebruiken de regels die zij van hun ouders hebben geleerd voor de opvoeding. En deze regels passen vaak niet bij het kind. Sterker nog, heb je twee of meer kinderen dan weet elke ouder dat elk kind anders is en dus ook andere regels nodig heeft. Wat bij het ene kind wel werkt, werkt vaak bij het andere kind niet. Hoe ouders ‘hun’ opvoedregels gebruiken staat vaak haaks op wat hun intentie van hun opvoeding is. Zij willen het beste voor hun kindje. Maar het beste is NIET wanneer zij de regels gebruiken die zij hebben van hun ouders mee hebben gekregen. Proberen om je kinderen een onbezorgde jeugd te geven werkt averechts. Het is belangrijke dat kinderen leren om met bijvoorbeeld tegenslagen om te gaan. Dus i.p.v. curling ouderschap toe te passen kun je beter je kind een ‘rijke’ opvoeding geven met mooie momenten en met tegenslagen. Vanuit de maatschappij krijgen kinderen het verkeerde voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan alle facebook levens die ze zien. Iedereen is zogenaamd nog gelukkiger dan de andere. Vervolgens proberen ze dit ‘succes’ te kopiëren en worden intens ongelukkig of raken in een depressie. Zij zijn totaal niet meer weerbaar. Ze leren om grenzen te stellen in een poging om hun weerbaarheid te vergroten. Het probleem is dat door het grenzen stellen de weerbaarheid alleen maar afneemt. Wil je precies weten wat je wel doet doen? Luister dan naar de volgende podcast op  https://www.buzzsprout.com/2069180

Opvoedhersenwetten deel 14: Pubers en school: een onmogelijke combinatie

Breindeskundige Marcel Bos gaat in dit deel van de podcastserie dieper in op het gedrag van pubers en het onderwijssysteem. 

Ouders vinden dat pubers vaak lastig zijn. Ze willen niet luisteren, doen niet was ze zeggen, huiswerk maken is een ramp, laat staan de kamer opruimen. Door de wet van relevantie toe te passen en te begrijpen wat de biologische functie van de pubertijd is wordt het een stuk gemakkelijker. In ieder geval wordt het een stuk gezelliger thuis. Als ouder heb je een heel belangrijke taak om te zorgen dat je puber zich kan ontplooien. Dat doe je niet door idiote eisen te stellen en enorm streng te zijn. Hoe strenger je doet des te meer ze uit de band zullen springen. Ook het schoolsysteem sluit niet aan op de biologie van de pubertijd. Doordat hun hormoon huishouding volledig op z’n kop ligt zijn pubers druk bezig met het uitzoeken wie ze eigenlijk zijn. Dat is prioriteit nummer één. Hun biologische systeem is helemaal niet klaar voor de belangrijkste periode uit hun schoolcarrière. Daarnaast zien we dat het schoolsysteem onvoldoende rekening houdt met de wet van relevantie. Alles wat je kunt opzoeken wil het brein simpelweg niet onthouden. Maar teveel schoolsystemen gaan er vanuit dat het leren voor een proef- of eindexamen juist heel belangrijk is. Het examen of overhoring mag niet gemaakt worden met het lesboek erbij. Dat terwijl juist bewezen is dat met het leerboek erbij de lesstof veel beter en langer blijft hangen. 

Heb jij ook goede ideeën over wat er beter kan? Luister dan naar de volgende podcast en laat jouw idee of suggestie achter.  https://www.buzzsprout.com/2069180

Opvoedhersenwetten

Een baanbrekend boek. Een must read voor iedereen die met kinderen en jong volwassenen omgaat. Ook voor volwassenen die willen begrijpen waar hun eigen gedrag vandaan komt.
 
PRAKTISCHE HANDVATTEN VOOR EEN OPVOEDING DIE LEIDT TOT EVENWICHTIGE EN GELUKKIGE KINDEREN
EFFECTIEVE BEWEZEN METHODIEK GEBASEERD OP NEUROWETENSCHAP DIE VOOR IEDEREEN TOEPASBAAR IS
UNIEKE INVALSHOEK DIE NAUW AANSLUIT BIJ DE BIOLOGISCHE WERKING VAN HET BREIN