Prikkelende en inspirerende quotes 

Breinwijsheden

Je brein werkt anders dan je waarschijnlijk denkt. Dat komt omdat je simpelweg gezegd niet naar een breinschool bent geweest. In het boek staan ruim 55 prikkelende quotes. Deze quotes lichten een tipje van de sluier op over de biologische werking van je brein. Ben je ook nieuwsgierig geworden? De volgende quotes geven je alvast een sneak preview.

Niet je intelligentie maar je gevoel is de baas

Je onderbewustzijn is het breindeel wat verantwoordelijk is voor ruim 95% van al je dagelijkse primaire beslissingen. Je kunt gerust stellen dat je onderbewustzijn feitelijk de baas is. Dit breindeel bepaalt je gedrag en je handelen.

Je leeft onbewust het leven van je opvoeders

Wanneer je in kaart brengt met welke regels jij bent grootgebracht, voorspelt dat vrij nauwkeurig hoe jij vervolgens jouw kind opvoedt. Er bestaan dus geen ‘schreeuwende’ kinderen maar ‘schreeuwende’ ouders. 

Waarheid is een illusie verzonnen door het brein

Onzekerheid is fysieke pijn voor het brein. Om pijn te vermijden gebruikt het brein het concept van 'waarheid'.  Iedereen heeft genoeg bewijzen dat de waarheid op z’n minst voor iedereen verschillend kan zijn en dus eigenlijk helemaal niet bestaat.

Ouders gedragen zich vaak kinderachtiger dan kinderen

Zo'n 80% tot 90% van de regels, normen en waarden van volwassenen wordt gevormd in de eerste zeven levensjaren. Deze, in de kindertijd gevormde regels, normen en waarden worden door je volwassen brein gebruikt voor ruim 95% van al je primaire beslissingen. Je kunt dus zeggen dat je gedrag ‘kinderachtig’ is.

Ongeschreven regels zijn als een ijsberg

Het gevaar van ongeschreven regels is groot. De meeste mensen realiseren zich niet dat deze regels onbewust worden opgelegd vanuit de maatschappij. Het is pas als je deze regels herkent dat je kunt controleren of deze maatschappelijke regels wel passen bij de biologische eisen van het brein. Als dat niet of onvoldoende gebeurt kan dat enorme emotionele schade bij mensen berokkenen.

Zeggen dat het je spijt zorgt ervoor dat het nog een keer gebeurt

Hoe vaak zeggen mensen wel niet sorry of het spijt mij maar laten binnen de kortste keren toch weer dat oude gedrag zien? Van minister(president) tot en met kinderen en volwassenen, iedereen doet het. Dus sorry zeggen of spijt betuigen is prettig voor het ‘slachtoffer’ maar verandert het gedrag niet of onvoldoende.

Er is een relatie tussen hoeveel zorgen iemand zich maakt en de mate van tegenslag die iemand tegenkomt 

Zorgen maken activeert het angstsysteem en met deze activatie heb je minder toegang tot je intelligentie. Met minder toegang tot je intelligentie heb je een grotere kans om verkeerde beslissingen te nemen waardoor je de zorgen die je je maakt over wat er allemaal mis kan ook nog eens uitkomen. Hoe meer zorgen iemand zich maakt hoe meer er mis gaat. Hierdoor ontstaat haast een self fulfilling prophecy en creëert daarmee de valse illusie voor het brein dat zorgen maken een goede zaak is. Niet slim dus.

Je intelligentie denkt vaak niet maar interpreteert gevoel en zit er dus vaak naast

De taakverdeling tussen je onderbewustzijn en je intelligentie is duidelijk: Je onderbewustzijn produceert hormonen op basis van de informatie in het archiefsysteem. Je onderbewustzijn neemt dus het primaire besluit. Vervolgens heeft de intelligentie de taak om de aangemaakte hormonen te interpreteren. Anders gezegd je intelligentie ‘VERZINT’ de argumenten om het gevoel te verklaren. Dat proces is niet heel erg precies.

Het herkennen van de onzichtbare maatschappelijke regels is de eerste stap bij opvoeding

Een opvoeding die in lijn ligt met de biologie is essentieel voor een gezond en gelukkig kind. De ‘waarheden’ die kinderen in de periode van 0 tot 8 jaar van hun ouders leren, kunnen in eerste instantie voor het kinderbrein belangrijker zijn dan de biologische eisen die vanuit hun dna komt. Een verkeerde programmering en teveel opgelegde regels van de ouders die haaks staan op die van de biologie, leiden tot een zekere mate van disbalans. Langdurige disbalans kan neurologische stoornissen tot gevolg hebben.